‘Lichtstadfamilie I: Kameraden’ is gelanceerd!

‘Over de Rode Jeugd, en zeker de Eindhovense afdeling daarvan, is al veel gezegd en geschreven, maar niet eerder werd de geschiedenis van deze linkse actiegroep op zo’n bijzondere manier vastgelegd als in het onlangs verschenen stripboek (…) van Maurice van Turnhout (schrijver) en Matijs van de Kerkhof (tekenaar).’

Dat zeggen wij eens een keertje niet zelf, dat schreef Peter van Vlerken in een jubelende recensie op het online platform Brabant Cultureel.

Na vier jaar researchen, schrijven en tekenen was ons geesteskind ‘Lichtstadfamilie I: Kameraden’ vanaf 23 februari eindelijk bestelbaar bij de boekhandels en stripspeciaalzaken, en op de webshop van onze uitgeverij ISVW.

Door de corona-maatregelen was een boekpresentatie niet mogelijk, maar aan persaandacht heeft het ons zeker niet ontbroken. Eén dag voor de lancering kregen we twee pagina’s toebedeeld in het Eindhovens Dagblad, waarin Dominique Elshout alvast vooruit liep op de volgende twee delen in onze ‘Lichtstadfamilie’-kroniek.

Op de dag van de lancering werd ik op het NOS Radio1 Journaal door Jurgen van den Berg aan de tand gevoeld over ‘Kameraden’ en de geschiedenis van de Rode Jeugd:

Later die dag schoof Matijs aan bij het gezellige Omroep Brabant-programma ‘Muziek & Zo’ met Eefke Boelhouwers, om te praten over het maakproces van het boek:

Bij Boekhandel Van Piere aan de Nieuwe Emmasingel lagen op 25 februari maar liefst vijfentwintig exemplaren van ‘Kameraden’ klaar om door Matijs en mij gesigneerd te worden. Ook werden we verrast met een prachtig ingerichte etalage, waarin enkele van Matijs’ originele tekeningen voor ‘Kameraden’ zijn tentoongesteld.

Voor de podcast van Uitgeverij ISVW sprak Bart Geeraedts met Matijs en mij over de ontstaansgeschiedenis van ons eerste album over de Eindhovense familie Hultermans, de radicalisering van de Rode Jeugd aan het einde van de zestiger jaren, de even benevolente als benauwende monocultuur van Philips, de nabijheid van Van Gogh Village, opgroeien in de ‘postpolitieke’ negentiger jaren, de mogelijkheid van een innerlijke revolutie, de gestolen peer van Augustinus, de SP-jongerenbeweging Rood, en wat al niet. Dat gesprek is hier terug te luisteren.

Ook werden we voor het maartnummer van de Eindhovense stadsglossy FRITS Magazine geïnterviewd door voormalig stadsdichter Piet van den Boom.

En om recensent Peter van Vlerken nog maar eens een keer aan het woord te laten: ‘Dat er lang en hard aan het boek is gewerkt, is eraan af te zien. Het plezier waarmee dat is gebeurd trouwens ook. (…) Op zichzelf is de historie van de Rode Jeugd met terugwerkende kracht al een spannend verhaal, maar om het naar inhoud, vorm en stijl om te vormen tot een professionele, samenhangende en onderhoudende graphic novel hebben de makers zich de artistieke vrijheden gepermitteerd die daarvoor nodig zijn. (…) Denk niet dat het stripboek de lezer daarmee een zwaar verhaal voorschotelt. Integendeel, het zit vol humor, al was het maar om de grappen van vader Peer die met carnaval als ‘tonproater’ fungeert (“Ik was laatst bij de bedrijfsarts voor m’ne knie. Ik vroeg: hed-de gij niks tegen die pijn. Hij zei: voor verlichting moete nie bij Philips zijn!”) en de bezorgdheid van moeder Gondje (Tegen Frans: “Ge hèt toch niks uitgehaald hè?”).

Het sappige Eindhovense dialect komt op naam van Maurice van Turnhout. Het verhaal steekt slimmer in elkaar dan een voor de hand liggende chronologie. De tekeningen van Matijs van de Kerkhof zijn uitgevoerd in toepasselijk zwart-wit. Het donker is grimmig af en toe, en het licht dat de gezichten beschijnt is hier en daar zo hard dat het lijkt te komen van een lamp (vanzelfsprekend van Philips) in een verhoorkamer op het politiebureau. Hun stripboek met als ondertitel ‘Kameraden 1968-1972’ is het eerste deel van wat een trilogie moet worden over de ‘Lichtstadfamilie’. Wie weet wat er verder nog in het verschiet ligt, want bij het lezen en kijken doet het stripboek soms denken aan het storyboard voor een film.’

Nieuwsgierig geworden? Lees meer op onze website. ‘Lichtstadfamilie I: Kameraden’ is bestelbaar bij je lokale boekhandel of stripspeciaalzaak, of bij de webshop van onze uitgeverij ISVW.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.