‘Lichtstadfamilie I: Kameraden’ verschijnt in 2020

Samen met beeldend kunstenaar Matijs van de Kerkhof werk ik aan de graphic novel ‘Kameraden’. Matijs verzorgt het artwork, ik schrijf het scenario. Uitgeverij ISVW zal ‘Kameraden’ in het voorjaar van 2020 uitbrengen.

‘Kameraden’ wordt het eerste deel van de op historische gebeurtenissen ge├»nspireerde trilogie ‘Lichtstadfamilie: Een Eindhovense kroniek’. Dit drieluik vertelt het verhaal van drie generaties van de arbeidersfamilie Hultermans. En van de stad waarin ze wonen: Eindhoven, de company town waar fabrikantenfamilie Philips de scepter zwaait.

In ‘Kameraden’, dat zich afspeelt tussen 1968 en 1972, is Eindhoven het strijdperk van de marxistisch-leninistische actiegroep Rode Jeugd. Deze jongens en meisjes (vooral jongens) laten zich niet langer bevoogden door de patriarchiale Philips-kapitalisten. Aanvankelijk demonstreren zij nog vreedzaam, onder andere tegen de warme economische banden tussen Philips en het dictatoriale kolonelsregime in Griekenland, maar al snel verhardt het conflict tussen Rode Jeugd en gezagsdragers. Molotovcocktails en staafbommen worden niet geschuwd.

‘Wil je drie dagen per jaar gelijkheid?’ wil middelste zoon Frans Hultermans, gerekruteerd door de Rode Jeugd, weten van zijn aan carnaval verslaafde vader Peer, ‘Of wil je het 365 dagen per jaar?’ Door de acties van Frans en zijn jongere broer Adri wordt de familie Hultermans uiteen gescheurd. Maar ook de Rode Jeugd dreigt aan verraad en paranoia ten onder te gaan.

‘Kameraden’ gaat over tegenstrijdige verlangens: het verlangen naar een stabiel en veilig thuis tegenover de drang om de bestaande orde aan stukken te scheuren; revolutionair idealisme tegenover verlammende relativering; het geloof in abstracte idealen tegenover de weerspannige werkelijkheid. Walst de geschiedenis over ons heen, of maken we die zelf?

3 gedachtes over “‘Lichtstadfamilie I: Kameraden’ verschijnt in 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.