Dante Land in Paleis van Mieris

In Paleis van Mieris verrijst momenteel iets heel bijzonders:

Dante Land, een themapark dat wordt gebouwd door meer dan twintig kunstenaars. De attracties zijn gebaseerd op ‘De Goddelijke Komedie’ van de Italiaanse dichter Dante Alighieri (1265-1321). In Dante Land reis je in Dante’s voetsporen door hel, vagevuur en hemel. Maak een ritje in de Styx, vecht tegen demonen of vergaap je aan mythische hellemonsters.

Als schrijver en gastcurator werk ik mee aan dit bijzondere evenement van Paleis van Mieris, een art space die sinds november 2014 is gevestigd in een voormalig Rijksmuseum-depot in Amsterdam Zuid. Zeer waarschijnlijk is Dante Land het laatste evenement van Paleis van Mieris op deze plek. Kortom: going out with a bang and lots of hellfire!

steun ons – ontvang tickets & beloningen

De bouw van Dante Land kost veel geld. Via onze pagina op crowdfund-site voordekunst willen we vragen om steun voor de aanschaf van bouwmaterialen, verlichting en apparatuur. Als je ons steunt, krijg je sowieso twee toegangskaartjes. Maar hoe dieper je bereid bent af te dalen in de hel, hoe intenser de beloning. Zo kan je bijvoorbeeld een unieke Heltrui van Victor Engbers reserveren (geen themapark zonder merchandise), of een schilderij uit de ‘automated painting contraptions’ van Ovidiu Spaniol en Sander ter Steege.

hel op aarde

Hoe kwamen we op het idee om ‘iets’ met Dante te doen? Eeuwenlang heeft de verbeeldingskracht van Dante kunstenaars, componisten en schrijvers geïnspireerd, van Robert Rauschenberg tot Giuseppe Verdi en Umberto Eco.

Toch is 2017 het ideale moment om Dante’s visioen van het hiernamaals opnieuw te beleven. Als je opiniemakers en analisten mag geloven is het eind van onze beschaving nabij: Guardian-columnist George Monbiot spreekt van een ‘acceleratie van crises’, de wijzers van de Doomsday Clock zijn naar tweeënhalf voor twaalf verschoven, evolutiebiologen waarschuwen voor de mogelijkheid van een ‘near term extinction’ van de gehele menselijke soort. Zijn wij op weg naar de hel op aarde?

Niet als het aan onze Dante ligt. Pessimisme wordt streng gestraft in zijn versie van de hel. In Dante Land breekt de filosoof uit zijn deprimerende filterbubbel. Zelfs in de hel zullen de kunstenaars van Paleis van Mieris met creativiteit, inventiviteit, speelsheid en humor dimensies ontdekken die loutering en hoop bieden.

Laat de hoop niet varen, gij die hier binnentreedt!

info en data

Wij hopen dat je ons steunt en verwelkomen je graag in Dante Land op 16, 17 en 18 maart vanaf 20 uur in Paleis van Mieris (Frans van Mierisstraat 92, Amsterdam). Het aantal tickets per avond is beperkt, dus wees er snel bij.

Like de Facebookpagina van Paleis van Mieris, lees en bekijk meer over het project, geef aan dat je komt en volg updates via:

www.facebook.com/paleisvanmieris

www.paleisvanmieris.nl

www.voordekunst.nl/projecten/5377-dante-land-1

Dante Land wordt ook ondersteund door het Mondriaan Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *