Boekpresentatie ‘Durf te twijfelen’

Maakt techniek ons vrij? Moet de economie wel groeien? Hoe weet je wat kunst is? En valt de natuur te verbeteren? Hoe weet je dat zo zeker?

Het idee voor ‘Durf te twijfelen‘, een boek over filosofische scepsis dat deze maand verschijnt bij uitgeverij Lemniscaat, ontstond op de filosofieredactie van Trouw. Om antwoord te krijgen op de ultieme sceptische vraag ‘Hoe weet je dat zo zeker?’ gingen we te rade bij tegendraadse denkers. Gewapend met casussen uit de actualiteit.

Mijn bijdrage aan dit boek beslaat twee hoofdstukken: een gesprek met wetenschapsfilosoof Ton Derksen over scepsis en de schuldvraag in de rechtsstaat, en een gesprek met filosoof Henk Oosterling over scepsis en Bildung in het onderwijs.

Ton Derksen: “Tunnelvisie is (…) een evolutionair succesverhaal, in praktisch opzicht. Omdat ik weet dat wolven gevaarlijk zijn, ga ik meteen voor ze op de loop. Ik ga dan niet als filosoof zitten denken en twijfelen. Echte sceptische genen overleven niet. Als we alles altijd weer ter discussie moeten stellen, hebben we geen bodem onder onze voeten. Maar het probleem is dat mensen hun alledaagse denkinstincten ook meenemen naar de strafrechtcontext, waar ze elke keer te maken krijgen met een volledig nieuwe situatie die verre van alledaags is.”

Henk Oosterling: “Wat doen beelden met ons? Je kan die kids wel verwijten dat ze verslaafd
zijn aan hun smartphone, maar zelf zit je ook bijna twaalf uur per dag naar een interface te staren. Als je Bildung per se een nieuwe invulling wilt geven, dan zou het volgens mij meer moeten gaan over ‘beelding’ en ‘verbeelding’ – en misschien ook wel over ‘body building’.”

De andere auteurs van ‘Durf te twijfelen’ zijn Leonie Breebaart (die tevens de inleiding en de nabeschouwing verzorgt), Marc van Dijk, Merel Kamp en Peter Henk Steenhuis.

Praat en twijfel mee op maandag 21 november tijdens het Trouw-lezersfeest in De Nieuwe Liefde te Amsterdam vanaf 19:30 uur. Toegang €12,50 incl. consumptie en het boek Durf te twijfelen! Hoe filosofen kijken naar de actualiteit. Kaarten te koop via www.denieuweliefde.com/durftetwijfelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.